Software cu licență

Campanie 2017

Lansarea campaniei

Inspectoratul General al Poliției Române și BSA | The Software Alliance au organizat o conferință de informare a mediului business privind managementul eficient, corect și sigur al resurselor tehnologice actuale

București, 24 martie 2017: 134 de reprezentanți ai mediului de afaceri – antreprenori, administratori de companii, directori de departamente IT și financiar - au participat pe 23 martie la o conferință de informare privind managementul corect, eficient și sigur al resurselor tehnologice moderne.

Conferința a fost organizată în cadrul campaniei „Folosind software nelicențiat îți lași securitatea la întâmplare”, derulată de de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) și BSA | The Software Alliance (BSA), cu scopul de a dezbate câteva subiecte esențiale pentru mediul business: avantajul folosirii tehnologiei moderne, riscurile legale, de securitate și de imagine la care sunt expuse companiile care nu folosesc software adecvat, instrumente și resurse pentru dezvoltarea afacerii în siguranță.

Desfășurarea conferinței de informare are în vedere o serie de date care semnalează un nivel scăzut de conștientizare de către mediul de business a folosirii corecte a resurselor tehnologice, dar și date legate de criminalitatea informatică și impactul acesteia:

• Peste 65% dintre atacurile cibernetice din 2015 au vizat companii mici și mijlocii;
  • Peste 75% din intruziunile în rețelele interne se petrec pentru că sunt compromise credențialele de acces;
  • Directorii de Tehnologia Informației estimează că 15% din angajați instalează software pe rețeaua internă fără cunoștința lor, dar subestimează gravitatea situației; un număr aproape dublu – adică 26% dintre angajați – arată că instalează software neautorizat în rețea;
  • Angajații sunt de regulă prima vulnerabilitate din punctul de vedere al securității cibernetice și legalității utilizării software-ului.

Pentru a dezbate în profunzime subiectele de interes pentru mediul de afaceri, la conferință au participat reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției Române, atât din partea Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, cât și din partea Direcției de Investigare a Criminalității Economice; Magda Popescu, BSA Outside Counsel România; George Dobrea, MVP Microsoft, Managing Partner XEduco Learning Center; Adrian Danciu, Regional Director SEE, Fortinet; Robert Stoicescu, Risk Assurance Manager, PricewaterhouseCoopers.

Magda Popescu, Outside Counsel România BSA | The Software Alliance, moderatorul și unul dintre organizatorii evenimentului: „Viața noastră depinde de tehnologie; afacerile și activitățile noastre depind de tehnologie. În acest context, am încercat, alături de partenerii din cadrul Poliției Române și de invitații specializați în gestionarea riscurilor de securitate cibernetică, să punctăm câteva aspecte esențiale pentru mediul de afaceri. Ne bucurăm că evenimentul s-a bucurat de participarea atâtor reprezentanți ai firmelor interesate de subiect.”

Comisar-șef de poliție Cătălin Ciongaru, șeful Serviciului Investigarea Criminalității din Mediul de Afaceri din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice – IGPR a declarat: „Pentru Poliția Română prevenirea și combaterea infracțiunilor din domeniul drepturilor de autor reprezintă o prioritate, iar dezvoltarea parteneriatului dintre Poliția Română și BSA | The Software Alliance contribuie în mod eficient la demersul de informare a mediului de afaceri cu privire la importanța folosirii de software licențiat. Datorită măsurilor luate și eforturilor depuse de structurile de specialitate ale Poliției Române, împreună cu partenerii din domeniu, utilizarea de software fără licență se înscrie pe un trend descendent, fapt ce contribuie la asigurarea concurenței loiale și protejarea mediului de afaceri. De asemenea, pe această cale, doresc să îi asigur pe toți partenerii noștri de faptul că Poliția Română acordă o importanță deosebită cooperării interinstituționale pentru prevenirea infracționalității.”

Date privind campania de prevenire și combatere a utilizării de sofware contrafăcut și nelicențiat, anul 2017:

Peste 20.000 de firme au primit deja materiale informative în cadrul campaniei lansate de BSA și Poliția Română în urmă cu o lună. Reprezentanții a peste 1.500 de companii au discutat la telefon cu consultanții BSA, iar mai mult de 350 de firme și-au realizat deja auditul software intern și au ales să transmită formularele completate către BSA.

În ultimul an, au fost derulate aproximativ 100 de acțiuni de combatere a criminalității în domeniul dreptului de autor asupra programelor pentru calculator, indisponibilizându-se peste 5.500 de sisteme informatice și suporturi de stocare. Valoarea despăgubirilor solicitate de titularii de drepturi este de peste 500.000 EURO.

Despre Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR)
Inspectoratul General al Poliţiei Romane (www.politiaromana.ro), în baza prevederilor Legii nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, modificată, întreprinde, prin structurile sale specializate, măsuri specifice pentru: prevenirea şi combaterea criminalităţii economico-financiare; constatarea infracţiunilor prevăzute la regimul dreptului de autor şi al drepturilor conexe şi efectuează cercetări în legătură cu acestea.
Contact: Inspectoratul General al Poliţiei Române, prevenire@politiaromana.ro

Despre BSA
BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) este cea mai cunoscută organizație creată în scopul promovării industriei globale de software în fața guvernelor și pe piața internațională. Membrii săi se numără printre cele mai inovatoare companii din lume, creând soluții software care catalizează economia și îmbunătățesc viața modernă. Cu sediul central în Washington DC și activitate în peste 60 de țări, BSA inițiază demersuri pentru utilizarea legală de software și susține adoptarea de politici publice menite să sporească inovația tehnologică și să aducă creștere și dezvoltare în economia digitală.
Contact: Magda Popescu, BSA Outside Counsel, România, magda.popescu@legal2m.com

• Fotografie